Už víte, jak budete letos připravovat štědrovečerního kapra? Pokud ne, přinášíme pár netradičních receptů…

Vložil | 22 12, 2017 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

O tom, že tradiční kapr na vánoční stůl v Čechách a na Moravě prostě patří, nikdo asi nepochybuje. Ale musí být vždy jen smažený v trojobalu a s bramborovým salátem? My si mylíme že ne, a rádi bychom vás o tom přesvědčili!

Zapečený kapr s ořechy

Ingredience: 6 ks filetů z kapra (nejlépe čerstvé), 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 250 ml zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, mletý bílý pepř, 1 lžička kari koření, sekaná čerstvá petrželka.

Postup: do nevymaštěné zapékací misky či do pekáčku vyskládáme rybí filety a zasypeme je sekanými ořechy. Smícháme obě smetany, okořeníme je podle chuti pepřem, kari a sekanou petrželkou, osolíme pouze ve velmi malém množství. Touto směsí přelijeme filety a dáme zapéct asi na 15-20 minut do předehřáté trouby. Když je ryba zapečená, můžeme ji ještě překrýt plátkovým sýrem a nechat ho povolit. Podáváme s těstovinami nebo brambory.

Kapr zapečený s ořechy  Kapr s restovanou zeleninou

Na obrázku vlevo je kapr pečený s ořechy, na fotografii vpravo pak ryba s restovanou zeleninou.

Kapr s restovanou zeleninou

Ingredience: 600 g čerstvého kapra bez kůže a dlouhých kostí, sůl, bílý pepř, 40 g másla, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 mrkve, 1 pórek, 2 mladé cibulky, 200 g brokolice, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 200 g thajských hub šitake (houževnatec jedlý), 100 ml zeleninového vývaru.

Postup: porce kapra osolíme a opepříme. Položíme je na čtverce pečicího papíru nebo alobalu, na každou porci dáme plátek másla a zabalíme. Balíčky dáme na plech a v předehřáté troubě zvolna pečeme 20 minut. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky, mrkev na nudličky, pórek na čtverečky, cibulky na kolečka, brokolici rozebereme na růžičky a česnek drobně nasekáme. Na pánvi rozehřejeme olej a lehce na něm opečeme nakrájené houby šitake. Pak postupně přidáme zeleninu, lehce ji orestujeme, podlijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Zeleninu rozdělíme na talíře a přidáme upečené porce kapra.

Kapr pečený v těstěKapr pečený v těstě

Ingredience: na těsto: 400 g hladké mouky, 1 lžíce škrobové moučky, 100 g rostlinného tuku, 1 vejce, 1 lžička soli, 120 ml vody; 1 sladkovodní ryba (kapr, candát, lín apod.), citrónová šťáva, sůl, pepř, 1 citron, snítky rozmarýnu, vejce, směs semínek nebo vločky.

Postup: prosátou mouku, škrobovou moučku, tuk, vejce, sůl a vodu zpracujeme do těsta, které zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout. Rybu vykucháme, očistíme, zbavíme ploutví a ocasu, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme krátce rozležet. Pak břišní dutinu naplníme plátky citronu a snítkami rozmarýnu. Těsto vyválíme, rybu do něj zabalíme, okraje těsta odřízneme podle tvaru ryby a dobře je přitiskneme. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, směsí semínek nebo vločkami. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Můžeme podávat s bramborem, někomu ale stačí jen pečená krusta z těsta.

Přejeme vám dobrou chuť a klidné prožití slavnostní večeře u štedrovečerního stolu.

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close