Netradiční recepty z brambor

Vložil | 6 9, 2017 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

K podzimu patří neodmyslitelně i kouřová vůně brambor, které se v časech dřívějších pekly ve žhavém popelu malých ohníčků, rozdělávaných na okraji sklízených polí. A i když už dnes většina z nás tuto plodinu doma nepěstuje, pochutnat si na bramborách můžeme také…

Bramborové špízy

INGREDIENCE: 400 g menších brambor, 200 g anglické slaniny v celku, sůl, pepř, petrželka na ozdobu, špejle

POSTUP: Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce do poloměkka. Scezené brambory nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme je. Slaninu nakrájíme na silnější plátky. Střídavě napichujeme plátky brambor a slaniny na špejle těsně k sobě, aby se při pečení brambory nerozpadly. Špízy naskládáme do pekáčku a zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut, až je slanina krásně opečená. Tyto špízy jsou také vhodné jako příloha k masu.

Recepty - špízy

Bramborový salát trochu jinak

INGREDIENCE: 500 g menších salátových brambor, 3 stroužky česneku, malá sklenička sušených nakládaných rajčat, 250 ml smetany, lžíce másla, žloutek, čerstvé lístky koriandru, malá cibulka, sůl, pepř.

POSTUP: Brambory uvaříme ve slupce doměkka a scedíme. Zchladlé je nakrájíme, okořeníme a promícháme s nadrobno pokrájenou cibulkou. Mezi tím, co se vaří brambory, si svaříme smetanu (necháme přejít varem) s rozetřenými stroužky česneku a nadrobno pokrájenými sušenými rajčaty, stáhneme a do horké smetany zašleháme žloutek, máslo a vmícháme nasekaný koriandr. Touto směsí brambory zalijeme a ihned vlažné podáváme.

Recepty - salát brambory

Plněné brambory čím si vzpomenete

INGREDIENCE: 8 ks větších brambor, 300 g krůtí šunky 300 g plísňového sýra (Hermelín, Niva), 1 pórek, 100 g másla, 1 červená paprika, sůl, pepř, bylinky.

POSTUP: Brambory kartáčkem dobře omyjeme a předvaříme v osolené vodě asi 6 minut. Ještě teplé je seřízneme, lžící vydlabeme, dovnitř dáme lžičku másla a naplníme směsí pokrájené šunky, sýra, pórku, papriky a nasekaných bylinek. Brambory naskládáme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě pozvolna asi 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

Recepty - brambora pečená

Pikantní omeleta

INGREDIENCE: (na 1 omeletu) 250 g uvařených brambor, olej, 2–3 naťové cibulky, 200 g rajčat, sůl, pepř, 3 vejce, lžíce dijonské hořčice, 50 g balkánského sýra, olej na pečení.

POSTUP: Studené předem uvařené brambory nakrájíme na kolečka a opečeme je lehce dozlatova na olejem potřené pánvi. Přidáme nakrájené naťové cibulky (trochu necháme stranou na dozdobení) a jen krátce je opečeme, zakryjeme je rajčaty nakrájenými na kolečka, posypeme solí a pepřem a zalijeme směsí rozšlehaných vajec s hořčicí a najemno strouhaným balkánským sýrem. Zakryjeme poklicí a na velmi malém příkonu tepla pečeme, až jsou vejce pevná. Pokud máme pánev s odnímací rukovětí, můžeme ji vložit na dopečení do předehřáté trouby. Hotovou omeletu posypeme nakrájenou zelenou cibulkovou natí.

Recepty - omeleta

Bramboráky s kozím sýrem

INGREDIENCE: 1,5 kg brambor, 1 pórek, 2 vejce, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 3 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, 100 ml oleje na smažení, čerstvé bylinky (tymián, majoránka, yzop, pažitka) i na ozdobu, 150 g kozího zrajícího sýra – váleček.

POSTUP: Oloupané brambory nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy, okořeňte a vodu dobře vymačkejte. Přidejte vejce, sůl, mouku, najemno nakrájený pórek, nasekané bylinky a česnek. Nakrájejte i kousek zelené části pórku. Vše dobře promíchejte a na oleji smažte bramboráky. Upečené bramboráky nechte okapat na papírovém ubrousku. Kozí sýr nakrájejte na kolečka a nechte ho změknout v troubě pod grilem asi minutu. Horké bramboráky poklademe horkým sýrem a posypeme bylinkami.

Recepty - barmborák

Přejeme vám dobrou chuť!

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close