Sponzor rubriky

O víkendu budeme grilovat a tak se ptáme: s marinádou nebo bez marinády?

Vložil | 27 5, 2016 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

 

Názory na marinování se skrz na skrz celou grilovací obcí liší člověk od člověka. Můžete narazit na početnou skupinu odpůrců marinád, ale také na hromadu propagátorů marinování grilovaného masa. Rozdílné názory lze najít i u kuchařů a gastronomických a výživových expertů.

DSC_0626Marinády ano, ale ne na všechno

Není vyloženě nutné marinování masa striktně zavrhovat. Skutečně jsou druhy masa, které se k marinování hodí, ale koupíte-li si za pár stovek pořádný kus argentinské svíčkové a naložíte ho do domácí nebo nedej bože kupované marinády, budete pro mnoho grilovacích expertů za hlupáka. Kvalitní hovězí maso (ale nejen to) je vzácné právě pro svou osobitou chuť a byla by škoda drahou chuť špičkového hovězího masa kazit průmyslově vyráběnou omáčkou za pár desítek korun. Neznamená to ale, že by se hovězí maso k marinování vůbec nehodilo. Sáhněte k němu ale spíš ve chvílích, kdy dostanete chuť na pečeni než na steak. Podobně přemýšlejte i o vepřovém masu. Marinujte spíše větší kusy masa (koleno, žebro, pečeně) než plátky. Kuřecí maso, které bývá mnohými kuchaři považováno za nejnudnější maso, se k marinování díky méně výraznější chuti hodí přímo skvěle.

Aby nedošlo k mýlce, nejedná se o žádné embargo na marinování plátků masa. Jde spíš o takové doporučení, neboť dobré kusy masa mají výraznou chuť sami o sobě a kolikrát stačí jen sůl, čerstvě nadrcený pepř, olivový olej, případně nějaké čerstvé bylinky a dosáhnete takové chuti, že si na pikslu s marinádou ani nevzpomenete.

_MG_3758 _MG_3759 _MG_3761

_MG_3764 _MG_3763 _MG_3765

Raději vyrobit než koupit

Pokud se rozhodnete marinovat, zkuste spíše vytvořit vlastní marinádu, než své sousedy a přátelé ohromovat kupovanou omáčkou ze sklenice. Při přípravě marinády přitom ani nemusíte žonglovat s tisícem ingrediencí. Bohatě postačí 3-4 kvalitní suroviny (olivový olej, mleté čili, čerstvé bylinky, český česnek apod.) a máte báječnou marinádu, která na beton předčí všechny kupované.

_MG_3774Doba marinování

Kromě výběru vhodných ingrediencí je důležité zvolit vhodnou dobu marinování. Správná doba marinování se liší podle druhů masa. Například kuřecí maso vstřebává marinádu velmi rychle a postačí vám, když maso do směsi oleje a koření naložíte zhruba na jednu hodinu.

Oproti tomu, vepřové maso je na dobu marinování výrazně náročnější. Počítejte s tím, že takových 12 hodin by se maso mělo marinovat. Ještě náročnější je hovězí maso. To je dobré marinovat až 24 hodin. Nejpracnější je marinování zvěřiny, například srnčího, kančího nebo daňčího masa.

Autor příspěvku: společnost Vladeko s.r.o Tachlovice, váš partner pro nákup kvalitních zahradních grilů

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close