Sponzor rubriky

Poslední letošní grilování? Tak to chce pořádný steak! Ale z čeho?

Vložil | 19.10.2018 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Podzim je tu a s ním i poklesy teplot, které brání  dlouhému posezení v zahradě. O víkendu má být ale snad ještě hezky a tak si dopřejme něco tradičního na rozloučení s letošní grilovací sezonou – luxusní steak z roštěnce, plemene Zebu, kategorie mladý vůl a nebo jalovice. Země původu této dobroty je Brazílie, maso bez kosti, výjimečná kvalita, to vše je samo o sobě zárukou kvality, kterou si můžeme dopřát i u nás…

Pro český trh je rib eye ze Zebu naprosto ideální, protože nemá tak vysoké tukové krytí jako americká nebo evropská masa, je výjimečně libový, ale přitom nádherně šťavnatý. Velejednoduchá příprava, maximálně 5 minut na každé straně, potom nechat odpočinout. Tak tenhle kus masa fakt nejde zkazit.

steakMaso nakupujeme chlazené. Vyzrálé maso, zrálo šest týdnů, potom jsme ho zmrazili tekutým dusíkem.Před úpravou nechte rozmrazit, nejlépe pomalu přes noc v ledničce. Ručíme Vám za výsledek, zapomeňte na čarování okolo steaků,90% z výsledku závisí na kvalitě masa. Pokud koupíte neodleželé, nevyzrálé  maso, nebo maso z části hovězího, které se nehodí na steaky, můžete dělat, cokoliv chcete, ale výsledek bude žalostný. Jediné, co se po Vás požaduje, je správně rozpálit pánev.

Maso při zrání ztrácí velké množství vody, při zmražení nedochází ke snížení kvality. Pokud zmrazíme vyzrálé maso dusíkem, po rozmražení  nepoznáte od chlazeného. Zmražení dusíkem nám umožňuje zastavit proces zrání v optimální chvíli a uchovat kvalitu po dlouhou dobu. Zákazník má tak pohotově maso na grilování po dobu několika měsíců v neměnné kvalitě, stačí den před grilováním maso vyndat z mrazáku.

Maso nechte přes noc povolit v sáčku v lednici a před kuchyňskou úpravou ho vyndejte z lednice a nechte ho odležet aspoň 30 minut v pokojové teplotě. Osolte a opepřete před přípravou, vyzrálé maso ztratilo vodu během zrání. Pokud solíte hotový steak, sůl zůstává na povrchu a chuťově to není ono. Potom můžete grilovat nebo smažit na pánvi s olejem. Doba přípravy maximálně. 5 minut na každé straně (podle výšky steaku).

Zákazníci, zejména ženy, nám často říkají, že neumí steak. Na steaku není co umět, zkazit můžete omáčku nebo cukroví. Steak lze zkazit v zásadě dvěma způsoby, buď vyberete špatné maso, nebo necháte steak na pánvi příliš dlouho a utrápíte ho.

Přejeme vám dobrou chuť!

Komentáře