Máte po neděli chuť na něco sladkého? Nabízíme tipy na dobroty z čerstvých jahod!

Vložil | 19 6, 2017 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

Červen je poslední měsíc školy, začíná léto a nastává čas jahodových knedlíků. Pamatujete si babiččinu zahrádku, kde jste jahody trhali rovnou do pusy a z okna voněly jahodové knedlíky k obědu? Zavzpomínejte a uvařte si je!

jahodove knedlikyJahodové knedlíky: na cca 2 porce (záleží na velikosti jahod) potřebujeme 250 g tučného tvarohu, cca 100 – 120 g hrubé mouky, 1 vejce a špetku soli. Všechny ingredience smícháme a vzniklé těsto necháme chvíli odležet, díku tomu ještě trochu zhoustne. Do těsta pak balíme po jedné jahody. Vaříme v osolené vodě cca 10 min. Hotové jahodové knedlíky přelijeme rozehřátým máslem nebo zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.

Kromě jahodových knedlíků ale můžete vyčarovat i jiné lahodné pokrmy:

jahodovy chessecakeJahodový cheesecake: 125 g rozpuštěného másla, 200 g Bebe sušenek, 6 plátku želatiny, 400 ml 31 % smetany, 80 g cukru (moučka/krupice), 250 g Buka/Lučiny/Philadelphie, 300 ml jahodového sirupu

Postup: 125 g rozpuštěného másla a 200 g rozdrobených Bebe sušenek spojíme dohromady a upěchujeme na dno dortové formy. Namočíme 5 plátků želatiny. Než želatina změkne, ohřejeme si cca 200 ml jahodového sirupu, do kterého po zahřátí vložíme želatinu. Tuto směs dále nezahříváme. Ušleháme 400 ml 31 % smetany s 80 g cukru a 250 g Buka/Lučiny/Philadelphie a smícháme s želatinou rozpuštěnou v jahodovém sirupu. Směs necháme ztuhnout. Pak nalijeme do dortové formy na upěchované Bebe sušenky. Zahřejeme dalších 100 ml sirupu, ve kterém rozpustíme 1 plátek želatiny, a po chvíli stydnutí přelijeme na vršek cheesecaku. Hotový dort dáme ještě v dortové formě ztuhnout do lednice na cca 8 – 12 hodin. Poté můžeme cheesecake vyjmout z dortové formy.

Jahodová zmrzka_mensiJahodový nanuk nebo zmrzlina: 1 kg jahod (čerstvých/mražených), 200 g cukru, 250 ml převařené vody

Postup: ovoce (pokud použijeme mražené, necháme ho trochu povolit) smícháme s cukrem a povařenou vodou a rozmixujeme. Nalijeme do formiček na nanuky, přidáme dřívka. Ta zastrčíme dostatečně dovnitř ovocného pyré, aby se nám pak nanuky lépe vyndávaly z formy, a dáme zmrazit.

Jahodový sirup pro přípravu lahodné domácí limonády: po zalití perlivou nebo neperlivou vodou v poměru cca 1:10 a přidání listů máty či meduňky získáme domácí jahodovou limonádu. Tento sirup lze také použít na přípravu cheesecaku.

Suroviny: jahody (čerstvé/mražené), cukr (můžeme použít i třtinový), voda

Postup prací: ingredience spolu vaříme v poměru 1:1:1. Pro lepší uvolnění chutí doporučujeme nejprve nechat ve velkém hrnci zkaramelizovat cukr, pak přilít vodu a teprve po rozpuštění zkaramelizovaného cukru ve vodě přidat ovoce a pomalu, ale opravdu pomalu, vařit. Poté necháme vzniklý sirup zchladnout. Komu vadí jahodová semínka, může sirup přecedit přes jemné sítko.

Recepty přinesla pražská rodinná kavárna Králík v Karlíně, autorka příspěvku: Jana Voborská

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close