Sponzor rubriky

Je lepší gril plynový a nebo na dřevěné uhlí? Na konci prázdnin již můžeme bilancovat!

Vložil | 25 8, 2017 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

 

Přestože se mezi českými fanoušky grilování najdou spíše konzervativci sázející výhradně na kotlové grily na dřevěné uhlí, nelze si nevšimnout, že menšina příznivců grilování na plynu, se neustále zvětšuje. Je to dáno jednak samotným rozvojem grilování, které se v posledních letech stává pestřejším a pestřejším a hlavně tím, že valná většina plynových grilů je právě pro pestré grilování přímo vyrobená.

Jak je to s tím rozdílem v chuti?

Kdykoli se diskutuje na téma plynové grily, nelze se vyhnout otázce, jaký je rozdíl v chuti při grilování na dřevěném uhlí a na plynu, případně na elektrickém grilu. Když se zeptáte profesionálního kuchaře, který má zkušenosti s grilováním na všech typech grilů, skoro vždy vám poví, že rozdíl v chuti mezi těmito grily není. A je to tak, hovězí steak připravený na kotlovém grilu chutná stejně dobře jako z plynového nebo elektrického. Nicméně, je tu jeden aspekt, který je při debatách o rozdílech v grilování na uhlí či na plynu/elektřině opomíjen. A to placebo efekt. Může být, že si někdo grilování na dřevěném uhlí oblíbil natolik, že efektu kouře připisuje podíl na chuti grilovaných pokrmů. A kdyby pak měl grilovat na plynu, cítil by se ochuzen. Ale jinak není mezi kotlovým, plynovým a elektrickým grilem žádný rozdíl v chuti.

Možnost pro ty, co nemají vlastní zahradu

Vzhledem k tomu, že plynové grily kromě libé vůně grilovaného pokrmu nevyluzují žádný zápach a nekouří, jsou s velkou oblibou používané lidmi, kteří nemají vlastní zahradu a mohou grilovat maximálně na balkoně. Některé menší modely plynových grilů se také hodí na pikniky v přírodě, můžete si je vzít na ryby nebo třeba na rodinný výlet.

V rychlosti jsou bezkonkurenční

Grilování na kotlovém grilu je neodmyslitelně spojeno s čekáním na rozžhavení briket nebo dřevěného uhlí. A i když se použijí různé podpalovače nebo startovací komíny, které proces rozžhavení briket nebo dřevěného uhlí výrazně urychlují, pořád to trvá dvě až tři desítky minut. Za to u plynového grilu a zvlášť u těch vybavených elektronickým zapalováním, vám stačí n a zapálení grilu jen několik málo vteřin.

Plynový gril dokáže zastoupit celou kuchyni

V čem plynové grily jednoznačně dominují, je šíře uživatelského rozhraní a možnosti využití grilu. Některé z moderních plynových grilů mají tak bohaté příslušenství a široké uživatelské rozhraní, že v mnoha případech můžou zastoupit takřka celou kuchyni. Například modely vybavené grilovacím roštem s vyjímatelným středem dokážou díky speciálním doplňkovým komponentům uvařit prakticky jakékoli jídlo, které byste zvládli v kuchyni. Od koláče, přes maďarský guláš, pizzu až po palačinky nebo lívance. Zkrátka z vašeho zahradního grilu, který se používá hlavně během léta, se může stát celoročně využívané kuchařské zařízení. Ale pozor, plynové grily jsou určeny pouze pro venkovní použití, nikoli do interiéru. Takže do zahradního altánku nebo pergoly plynový gril umístit můžete, ale grilovat třeba v zimě v garáži není zrovna nejlepší nápad.

Kartuše nebo bomba

K napájení plynových grilů se používá buď propanová či propanbutanová bomba nebo plynová kartuše. Kromě klasických plynových lahví existují také vychytanější nádoby na palivo pro plynové grily, a sice kompozitní plynové lahve. Jsou výrazně lehčí (oproti ocelovým bombám až o 50 %) a díky své konstrukci také mnohem bezpečnější. Výrobci kompozitních plynových lahví dokonce tvrdí, že nevybuchnou, ani když se dostanou do otevřeného ohně. A to díky plastové vrstvě z vnitřní strany kompozitní lahve, která se vlivem intenzivního žáru roztaví a plyn pak z kompozitní bomby uniká přes vrstvu sklolaminátu a na povrchu pak jen neškodně hoří. Plynové bomby se také dělí na propanbutanové a bomby na čistý propan. Ty mají oproti propanbutanovým jednu malou výhodu. V zimě se jim nemůže stát, že by zamrzly, neboť čistý propan na rozdíl od propanbutanu nezamrzá.

Co mám dělat, když hoří? A nemůže to bouchnout?

A pokud vám váš gril náhodou blafne a vy si nebudete jistí, čím hasit, vězte, že zdaleka nejefektivnějším hasičem planoucího grilu je obyčejná sůl. Nebo si vzpomeňte na slova svérázného sluhy Saturnina ze stejnojmenného románu a filmu „Vodu ne, písek!“. A skutečně, i profesionální kuchaři, respektive mistři grilování vám potvrdí, že písek velmi účinným prostředkem pro hašení hořícího grilu, ať už se jedná o plynový nebo kotlový gril. Bohužel se pak písek z grilu poměrně pracně vyklízí, a pokud nejste jo otrlí nebo vám nechutná písek, můžete se rozloučit se vším jídlem, které jste na grilu měli.

Je tedy lepší grilovat na uhlí nebo na plynu?

Univerzální odpověď na tuto otázku neexistuje. Každý člověk je z jiného těsta a má jiné potřeby a požadavky na zahradní gril. Proto je velmi důležité znát dobře sám sebe. Správně odhadnout své finanční možnosti, vědět kolik času jsem schopen a ochoten do grilování investovat a v neposlední řadě bych si měl upřímně odpovědět, zda opravdu potřebuji moderní gril s bohatým příslušenstvím a nekonečnými možnostmi využití nebo mi pro moje jednoduché grilování těch několika málo klobásek a špekáčků jednou za uherák stačí nějaký jednodušší kotlový gril na dřevěné uhlí. Když si tohle všechno sesumírujete dohromady, měli byste dostat správnou odpověď na to, jestli si vybrat plyn nebo dřevěné uhlí.

Prima začátek nového školního roku přeje Vladeko s.r.o Tachlovice, váš partner nejen pro grilování…

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close