Jak správně sklízet a přes zimu uchovávat křen

Vložil | 13 10, 2017 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

 

V zahradě pomalu finišujeme a kromě úklidu a zazimování nás toho pěstitelsky už moc nečeká. Ještě bude potřeba nasázet česnek, to ale můžeme udělat klidně i v polovině listopadu. Teď bychom měli sklízet a mezi plodiny, které na sklizeň čekají, patří i křen.

kren4Křen selský, který je doma skoro ve všech našich zahradách (často se rozrůstá i mimo ně), se v naší kuchyni používá od 12. století. Je zdrojem vitamínu C, kterého obsahuje až 100 mg na 100 g čerstvě nastrouhané hmoty. Dále má poměrně vysoký obsah draslíku, vápníku, železa i hořčíku a proto se jako oblíbená příloha hodí k masu, zejména tučnějšímu. Dále se v něm nacházejí také hořčičné silice a fytoncidy, které v těle omezují rozmnožování nežádoucích bakterií. Pokud to s jeho konzumací nepřeženeme, je pro naše trávení velice prospěšný. Jako obklad působí úlevu při otocích, a v malých dávkách pro čichání podporuje dýchání. Bylinkáři ho pak doporučují ve směsi s medem užívat proti zákeřné dně a revmatismu.

Křen se sklízí právě v této době, tedy v čase, kdy třeba i díky přízemním mrazíkům odumírají jeho listy. Máme-li křen v záhoně, opatrně ho vyryjeme a ze silného hlavního kořene odstraníme kořeny postranní. Ty uchováváme stejně jako křen určený ke konzumaci, ale s tím rozdílem, že je nejíme, protože na jaře v dubnu poslouží pro výsadbu. Křen zbavíme zeminy, ale neomýváme vodou a necháme oschnout.

kren2Pokud zimujeme kořenovou zeleninu, jistě nám zbude dřevěná nebo plastová bedýnka a písek. Nádobu pro uskladnění vydesinfikujeme, na dno dáme staré noviny a nasypeme cca 10 cm písku. Ten zavlažíme postřikovačem a vodu necháme vsáknout. Na takto upravený písek položíme křen a zasypeme další zhruba stejnou deseticentimetrovou vrstvou písku. I když někteří zahradníci tvrdí, že je křen nutné zimovat v hluboké nádobě (např. staré dřevěné vědro) nastojato, pravda to není. Rozdíl mezi uskladněným křenem zasypaným pískem v bedýnce a tím, kterému z hlubokého vědra vyčnívá zhruba 1 cm vrchní část je nulový. Maximálně se může stát, že při vyšších teplotách začne křen rašit, kořen se vyčerpává, měkne a ztrácí na chuti i síle. Ve vlhkém písku a na chladném místě (teplota je doporučována kolem 8 – 10 oC), vydrží křen spolehlivě až do jara, kdy stále chutná jako čerstvý. Pro uskladnění vybíráme kořeny o délce 25 – 35 cm, s průměrem zhruba 2 – 3 cm. Sadbový kořen je kratší (asi 10 cm) a slabší (průměr kolem 1 cm). Pobyt v zemi křenu během zimy nevadí (vyrývat ho tedy na podzim bezpodmínečně nemusíme), jde spíše o to, že k němu nebudeme mít v mrazivém počasí přístup.


NÁŠ TIP:

Nemáte-li možnost skladovat vzhledem k nedostatku prostoru křen v písku, můžete ho vyrýt, očistit, oloupat a nastrouhat. Následně je možné ho v malých dávkách (na jednu omáčku nebo na jednu porci ovaru) zmrazit a podle potřeby pak používat. Je ale nutné počítat s tím, že zmražený křen už nebude tak aromatický a „silný“. Křen lze skladovat i zmrazený, namá už ale takovou sílu.

Klasicky v lednici se dlouhodobě křen uchovávat nedoporučuje, protože vysychá a ztrácí chuť i aroma. A nepomáhá ani zabalení do potravinářské folie. To ostatně můžeme pozorovat na kořenech, které zakoupíme v obchodech, kde si s jeho skladováním často hlavu moc nelámou. Křen je možné i sterilizovat, pak ale může měnit svou chuť. Oblíbené jsou i nejrůznější pasty, na které existuje spoustu receptů, popř. konzervace jen pomocí octa a soli.

Pokud máte nějaký „rodinný“ recept, pošlete nám ho na adresu redakce@zahradnickakucharka.cz. Rádi se o něj prostřednictvím našeho internetového magazínu podělíme a vám zašleme malý dárek.

Autor příspěvku: Ing. Jan Stropnický

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close