Návod na výrobu domácích křížal…

Vložil | 24.10.2021 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Nejen jablka v syrovém stavu, ale také jejich sušená podoba jsou vítaným doplňkem naší stravy, v případě křížal se pak dá hovořit i o mlsání, při němž nahrazujeme sušenými jablkovými plátky nezdravé brambůrky a chipsy.

pro-suseni-krizal-krajime-jablka-na-tenke-platkyJsou křížaly jenom jablka?

Pod tímto názvem si můžeme představit sušené kousky nebo tenké plátky jablek či hrušek sladkokyselé chuti, záleží na odrůdě. Největší chybou je, když nejsou nasušené křížaly pružné, lámou se a mají jinou než hnědožlutou barvu. Tmavé zbarvení signalizuje přesušení a snižuje kvalitu křížal. Z hlediska historického se dostáváme až do Persie či Arménie, kde je konzumace sušeného ovoce součástí nejen tamní kuchyně a zvyků, ale i kulturních tradic. U nás se křížala spojuje převážně s jablky nebo hruškami, sušit se ale v obecné rovině dají také švestky, meruňky a nebo jahody. Plody by měly být vždy zralé, ideálně s vyšším obsahem cukru. Moučná jablka pro sušení vhodná nejsou, křížaly snadno praskají a lámou se.

Jak správně sušit?

Sušení je způsob konzervace, při kterém snižujeme v ovoci množství vody. To má vliv na mikroorganismy, které dále nemohou žít a ovoce kazit. Zároveň se snižuje také hmotnost, což má vliv na následné skladování. Křížaly můžeme sušit v sušičkách na ovoce, v ideálním případě i na slunci, dále pak na radiátorech ústředního topení nebo v klasické elektrické, popř. sporákové troubě.

Jak správně postupovat?

Jablka nebo hrušky dobře omyjeme pod tekoucí vodou a plody oloupeme nebo necháme se slupkou. To záleží na naší chuti a zvyklostech. Dále plody rozpůlíme, vyndáme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, maximálně 5 mm. Pokud sušíme křížaly v troubě, volíme raději elektrickou. Na plech položíme pečící papír a na něj plátky jablek či hrušek pokládáme jeden vedle druhého, nikoliv ve vrstvách. Nejprve nastavíme teplotu na 50 – 60 oC a když plátky ovoce začínají sesychat, zvýšíme ji na 70 oC. Následně ovoce otočíme a dosoušíme při 60 oC. Křížaly jsou správně usušené tehdy, když plátek jablka ztratí svou pružnost. Použijeme-li sušičku na ovoce, pokládáme plátky na rošty v patrech nad sebou. Sušení nám v tomto zařízení potrvá přibližně 6 – 8 hodin, u klasické trouby to může být i déle. Konkrétní délky sušících cyklů najdete v popisu parametrů jednotlivých modelů, například v tomto porovnání sušiček ovoce.

Skladování křížal

Po usušení vyndáme křížaly ze zařízení, kde jsme plátky ovoce sušili, a necháme krátce vychladnout. Následně dáváme křížaly do nádob s víkem a umisťujeme na suché, tmavé a chladné místo. Ideální je chladnější špajz s teplotou, která nepřesahuje 15 oC. Uskladněné křížaly pravidelně kontrolujeme. Pokud nebudou dostatečně usušené, může se stát, že se na nich objeví plíseň. V případě nálezu takto infikovaných křížal musíme vyhodit obsah celé dózy.

z-krizal-si-muzeme-pripravit-i-chutny-caj-a-to-nejen-o-vanocich krizaly-konzumujeme-prevazne-jako-ovocne-chipsy krizaly-muzeme-uskladnit-napr-v-plastovych-dozach-s-vikem
Z křížal si můžeme připravit i chutný čaj, převážně je konzumujeme jako ovocné chipsy

Jaké mají křížaly použití?

Sušené plátky jablek nebo hrušek konzumujeme především samostatně, podobně jako již zmiňované chipsy nebo brambůrky. Můžeme si z nich ale připravit i dobrý jablečný čaj, který ochutíme medem. Pokud je předem navlhčíme a necháme změknout, dají se používat i do jablkového závinu nebo buchet.

Autor příspěvku: Eva Stropnická

Komentáře