Jak bojovat prostřednictvím jídla s podzimními depresemi, špatnou náladou a zdravotními problémy?

Vložil | 2.11.2019 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Podzim se nezadržitelně blíží, letos přichází nepříznivé počasí možná o trochu dříve! Procházky v barevném listí a úklid zahrady jsou sice skvělé kratochvíle, ale čekají nás i méně příjemné záležitosti.

Do práce i z práce začínáme chodit za tmy, často prší, oblékáme kabáty a svetry, slunce vídáme jen sporadicky. K tomu všemu ještě změna na zimní čas! To vše má vliv na naši náladu. Co můžeme udělat, abychom nepodlehli podzimním splínům?

Dollarphotoclub_85059232Základem všeho je jídlo! Nejenom láska prochází žaludkem, dobrá nálada a celková pohoda především. V podzimním a zimním období potřebujeme tělo „nakopnout“ dvojnásob. „Vybírejte potraviny bohaté na hořčík, ten dodá tělu potřebnou energii a uvolňuje napjaté svaly. Vitamín C a B působí také jako životabudič a dopolední kávu nahraďte zeleným čajem. Dbejte na pravidelné stravování a jezte v menších porcích alespoň pětkrát denně,“ doporučuje Blanka Szabó, odbornice na správné stravování, PestryJidelnicek.cz. Co tedy zařadit do pravidelného jídelníčku, abychom se vyvarovali podzimním depresím?

Ne všechny sacharidy jsou škodlivé – zaměřte svou pozornost na těstoviny a ovesné vločky. Díky produkci inzulinu podporují vznik aminokyseliny L-Tryptofan, díky které vzniká serotonin, tzv. hormon štěstí.

TIP Blanky Szabó: Abyste z těstovin nezískávali až příliš mnoho energie a nepřibývali tak na váze, připravujte je pouze „al dente“.

Dollarphotoclub_85150896Ovoce a zelenina je prospěšná nejen zdraví, ale i dobré náladě. Zařaďte zejména borůvky a merňky bohaté na vitamin C a železo. Ze zeleniny vybírejte tu červeně či zeleně zbarvenou, tedy ideální jsou rajčata, paprika, červená řepa, kapusta, špenát či rukola.

TIP Blanky Szabó: Připravte si antidepresivní smoothie na posílení imunity: 1ks červené řepy, 1 banán, 150g rakytníku, 2cm kousek zázvoru, voda na naředění dle libosti.

Podceňované luštěniny dokážou nastartovat metabolické procesy. Díky obsahu vitaminu B a množství vlákniny jsou skvělou součástí povzbuzujícího jídelníčku.

TIP Blanky Szabó: Abyste předešli nepříjemnému nadýmání a pocitu nafouklého břicha, luštěniny před zpracování nechte přes noc odmočit ve studené vodě.

„Skolí-li vás nakonec depresivní nálada, nebojte se sáhnout po kousku kvalitní hořké čokolády s alespoň 60 % kakaa a před spaním si uvařte heřmánkový čaj – působí zklidňujícím účinkem na nervovou soustavu a podporuje klidný a zdravý spánek,“ dodává Blanka Szabó.

Autor příspěvku: Andrea Smolková, http://www.pestryjidelnicek.cz/

Komentáře