Byli jste na houbách a přemýšlíte, jak je uvařit? Přinášíme pár receptů na nedělní oběd…

Vložil | 5.9.2021 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Základním jídlem z nalezených a nebo zakoupených hub bývá většinou klasická smaženice, voňavá bramboračka či smetanová omáčka. Co ale zkusit něco jiného, netradičního?

35Koláč se špenátem a houbami

Ingredience: těsto: 350 g mouky, 20 g droždí, 2 dl vlažné vody, sůl; náplň: 250 g listového špenátu, 1 lžíce másla, 2 nakrájené cibule, 250 g žampionů, 200 g zakysané smetany, 2 lžíce oleje, sůl, kmín, pepř

Na vál nasypeme mouku a trochu ji osolíme, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, postupně zalijeme vodou a vypracujeme těsto, které necháme v teple kynout 2 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme, vložíme do olejem vymazané formy a poklademe spařeným, okapaným a pokrájeným špenátem. Na másle podusíme cibulku, přidáme očištěné a nakrájené žampiony, ochutíme kmínem, solí a pepřem. Do hotových hub přidáme smetanu, promícháme a vlijeme na špenát. Několika žampiony pokrájenými na plátky ozdobíme koláč svrchu a pečeme v troubě při 220 °C asi 15 minut.

22Houbové rizoto

Ingredience: 300 g rýže, 300 g směsi lesních hub, 4 lžíce másla, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 750 ml teplého zeleninového vývaru, sůl, pepř, houbové koření, parmezán

V hrnci rozehřejeme 3 lžíce másla a doměkka na něm podusíme cibuli a česnek. Přisypeme rýži a důkladně ji promícháme tak, aby se každé zrníčko obalilo rozpuštěným tukem. Přilijeme 2/3 vývaru a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě vaříme asi 15 minut. Mezitím v pánvi rozpustíme zbývající lžíci másla a očištěné nakrájené houby podusíme. Osolíme, opepříme a dochutíme houbovým kořením. Poté smícháme s rýží a pod pokličkou necháme ještě 10 minut podusit. Na talíři zasypeme strouhaným parmezánem.

10Plněné žampiony na grilu

Ingredience: 8 žampionů, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 2 lžíce bazalky, 1 lžíce petrželky, sůl, pepř, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, 100 g strouhaného sýru, 2lžíce rozpuštěného másla

Žampiony oloupeme a krátce povaříme v osolené vodě a odřízneme jim nožku. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme na pánvi, přidáme jemně sekanou cibuli, osmahneme, přidáme strouhanku, strouhaný sýr, nasekané nožky, osolíme, opepříme a vše spojíme vejcem. Směsí plníme žampiony, které jsme si potřeli máslem a navrch dáme nasekané bylinky rozmíchané ve zbytku másla. Grilujeme mírně asi 7 minut.

36Nakládané houby, aneb něco na horší časy do zásoby…

Ingredience: cca 400 g hub, cibule, červená paprika; na nálev: 1 a 3/4 l vody, 1/2 l octa, 20 dkg cukru, 2 lžíce soli, 20 kuliček barevného pepře, 15 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžíce hořčičného semínka

Nejdříve si připravíme nálev svařením všech uvedených ingrediencí, vaříme zhruba 5 minut. Propláchnuté a nakrájené houby povaříme ve vodě a vaříme asi 15–20 minut. Pak houby scedíme, propláchneme ve studené vodě a plníme do sklenic, do kterých společně s houbami vložíme také 3–4 proužky papriky a 4–5 plátků cibule. Poté sklenice zalijeme nálevem a zavaříme.

Komentáře